... betűkben a sorsod, számokban a jövőd... számmisztika, névelemzés, babanévmágia, boszi-suli, önismeret, önfejlesztés
 

…betűkben a sorsod, számokban a jövőd…


   jún 25

Minden hibád ellenére értékes vagy!

Tanmese 3

 

A foltmanók kicsi, fából készült emberkék voltak. Mindannyian Éli fafaragómester keze alól kerültek ki. A mester műhelye messze fent a hegyen állt, ahonnan szép kilátás nyílt a foltmanók kicsi falujára. Mindegyik manó másmilyen volt. Egyiknek nagy volt az orra, a másiknak a szája. Némelyek magasak voltak, mások pedig alacsonyak. Egyesek kalapot hordtak, míg mások kabátot viseltek. Két dolog azonban közös volt bennük: ugyanaz a fafaragó készítette őket és ugyanabban a faluban, laktak.
A foltmanók egész életükben, minden áldott nap matricákat osztogattak egymásnak. Minden manónak volt egy doboza tele arany csillag matricával, és egy másik doboza tele szürke pontokkal. Naphosszat a falut járták, és mást sem csináltak, mint csillagokat vagy pontokat ragasztgattak egymásra.
A csinosak és jóvágásúak, akik szépen csiszoltak és fényesre festettek voltak, mindig csillagot kaptak. De akik érdes fából készültek, vagy már pattogott róluk a festék, azok bizony csak szürke pontra számíthattak.

manók
A tehetségesek is csillagot kaptak. Némelyikük könnyedén a feje fölé emelt hatalmas fa rudakat vagy átugrott magas dobozok fölött. Mások bonyolult szavakat használtak vagy gyönyörű dalokat énekeltek. Őket mindenki elárasztotta csillaggal.
Némely foltmanónak az egész testét csillagok borították! Persze mindig nagyon jól érezték magukat, amikor csillagot kaptak. Így aztán újabb és újabb dolgokat találtak ki, hogy ismét kiérdemeljék a csillagot.
Mások viszont nem voltak olyan ügyesek. Nekik mindig csak szürke pont jutott.
Pancsinelló is egy ilyen foltmanó volt. Próbált magasra ugrani, de mindig csak nagyot esett. Erre persze rögtön köré gyűltek néhányan, hogy ráragasszanak egy-egy szürke pontot. Néha eséskor megkarcolta a testét. Ilyenkor újabb pontokkal halmozták el.
Aztán, ha megpróbálta kimagyarázni az esetet, biztos valamit bután fogalmazott meg, amiért persze még több pontot ragasztottak rá. Egy idő után olyan sok szürke pont lett rajta, hogy már az utcára sem mert kimenni. Félt, hogy valamit megint elügyetlenkedik, például elfelejt sapkát húzni, vagy belelép egy tócsába, és ezzel még több rossz pontot szerez. Sőt, néha már minden ok nélkül is ráragasztottak egy-egy szürke pontot, pusztán ezért, mert látták, hogy már úgyis olyan sok van rajta.
Sok szürke pontot érdemel-mondogatták egymásnak. -Ő aztán tényleg nem jó foltmanó!
Egy idő után már maga Pancsinelló is elhitte ezt.
Nem vagyok jó foltmanó –gondolta.

manó
Amikor nagy ritkán kiment az utcára, csak olyan manókkal lófrált, akiken szintén sok szürke pont volt. Köztük jobban érezte magát.
Egy nap találkozott egy olyan manóval, aki egészen más volt, mint a többi. Nem volt rajta sem csillag, sem pont. Egyszerűen famanó volt. Lúciának hívták. Nem mintha a többiek nem ragasztottak volna rá matricákat – csak azok egyszerűen nem maradtak meg rajta! Némely manó emiatt felnézett rá és ragasztott rá egy csillagot. De a csillag leesett! Mások lenézték, mert nem volt egy csillaga sem, és raktak rá egy szürke pontot. Ám az is leesett!
Én is ilyen akarok lenni! – gondolta Pancsinelló. – Nem akarom, hogy mások jeleket rakjanak rám!
Megkérdezte a matrica nélküli famanót, hogyan lehetséges az, hogy neki nincs egyetlen matricája sem.
Ó, nem nagy ügy! – válaszolta Lúcia. –Egyszerűen csak mindennap meglátogatom Élit.
Élit?
Igen, Élit, a fafaragót. Jót ücsörgök a műhelyében.
De miért?
Majd megtudod! Menj el hozzá, fel a hegyre!
Ezzel a matrica nélküli famanó megfordult és elment.
Szerinted egyáltalán szóba áll majd velem?”– kiáltott utána Pancsinelló.
De Lúcia ezt már nem hallotta meg.

Így aztán Pancsinelló hazament. Leült az ablak elé, és nézte, hogyan rohangálnak ide-oda a manók, csillagokat és szürke pontokat osztogatva egymásnak.

Ez így nincs rendjén – suttogta, és elhatározta, hogy elmegy Élihez.
Felkapaszkodott a hegytetőre vezető keskeny ösvényen, és belépett a nagy műhelybe.
Szeme-szája elállt a csodálkozástól az óriási bútorok láttán. A hokedli a feje búbjáig ért. Lábujjhegyre kellett állnia, hogy rálásson a munkapadra. A kalapács nyele olyan hosszú volt, mint az ő karja. Pancsinelló nyelt egy nagyot, és elindult kifelé.
Ekkor meghallotta a nevét.
Pancsinelló! – hallatszott egy mély, erős hang.
Pancsinelló megállt.
Pancsinelló! Örülök, hogy látlak! Gyere közelebb, hadd nézlek meg!
Pancsinelló lassan megfordult, és ránézett a nagydarab, szakállas mesterre.

Éli lehajolt, felemelte és maga mellé ültette a padra.
Hm…- szólalt meg a mester elgondolkozva, miközben a szürke pontokat nézte. – Úgy látom, gyűjtöttél néhány rossz pontot!
Nem akartam, Éli! Tényleg nagyon próbáltam jó lenni!
Gyermekem, előttem, nem kell védekezned. Én nem foglalkozom azzal, hogy mit gondolnak rólad a foltmanók.
Tényleg?
Tényleg. És neked sem kellene. Hát, kik ők, hogy jó vagy rossz pontokat osztogassanak? Ők is ugyanolyan foltmanók, mint te. Amit ők gondolnak, az semmit sem számít, Pancsinelló. Csak az számít, amit TE gondolsz. És szerintem te nagyon értékes manó vagy!

Pancsinelló felnevetett.
Én értékes?! Ugyan mitől? Nem tudok gyorsan járni. Nem tudok magasra ugrani. A festék repedezik rajtam. Mit számítok én neked?
Éli Pancsinellóra nézett, rátette kezét a kis favállakra, majd nagyon lassan így szólt:
Nagyon értékes vagy!
Pancsinellóra még soha senki nem nézett így – különösen nem az, aki alkotta őt. Nem is tudta, mit mondjon.
Mindennap vártam, hogy eljössz! –folytatta Éli.
Azért jöttem el, mert találkoztam valakivel, akin nem voltak matricák –mondta Pancsinelló.
Tudom. Mesélt rólad.
Rajta miért nem tapadnak meg a matricák?
A fafaragó nagyon kedvesen beszélt:
Azért, mert elhatározta, hogy neki fontosabb az, amit Ő gondol magáról, mint az, amit mások. A matricák csak akkor ragadnak rád, ha hagyod.
Micsoda?
A matricák csak akkor ragadnak rád, ha fontosak neked. Minél jobban bízol saját magadban, annál kevesebbet aggódsz a matricák miatt. Érted?
Hát, még nem nagyon…
Éli elmosolyodott.
Idővel majd megérted. Most még tele vagy szürke pontokkal. Egyelőre elég, ha minden nap
eljössz hozzám, hogy emlékeztethesselek rá, mennyire fontos vagy!
Éli letette Pancsinellót a földre.
Ne felejtsd el – mondta, miközben a foltmanó elindult az ajtó felé -, szeresd magad, mert nagyon értékes vagy!
Pancsinelló nem állt meg, de magában ezt gondolta:
Azt hiszem, komolyan mondja! Szeretnivaló, értékes manó vagyok!
És miközben ezt gondolta, már le is gurult róla egy szürke pont.

– ismeretlen-

TE mit gondolsz erről??

Írd meg a hozzászólásoknál! :)

 

 

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment

  1. Fürediné Kiefer Edit szerint:

    Ez is egy nagyon tanulságos történet.Amikor 98-ban jártam néha az ENÜD tanfolyamára, aki önismeretet tanított ismert amerikai írónő könyve alapján, akkor ott hallottam először, hogy Pablo Casal is mondta: tökéletesnek születünk, csak nem hisszük el magunkról.A kis gyermek tiszta, örömteli és tökéletes.Az Enüd volt az első, aki országos szeretet hálózatot hozott létre, és teljesen új, modern felfogású önismereti szemléletet tanított. Érdekes és felhívó címe volt némely tanfolyamnak: éld az életet, vissza a gyermekkorba, te oké vagy és én is oké vagyok.Ezekkel az ismeretekkel könnyebben magunkra tudunk találni, persze még sem hisszük el, hogy tökéletesek vagyunk, mert hibázunk.Jézus mondta: Legyetek olyan tökéletesek, mint atyátok.Hát igyekszik a hívő ember, de a hétköznapok szintjén ez nagyon nehéz műfaj.Sok új filozófiai gondolat jött át Indiából is: van olyan kutató, író, aki azt állítja, hogy minden történet értéke, értékelése az én hozzáállásomtól függ.Kortalan test, időtlen tudat is létezik szerinte.Én a saját megtapasztalásban hiszek, mert az már az én igazi tudásom, még akkor is, ha átveszek új, fontos információt, magamon kipróbálom és ha nálam működik, akkor nekem az jó. Az Enüd is azt tanította, hogy amelyik elképzelés, idea működik, az jó az embernek.Pál apostol is azt mondta: Vizsgáljatok meg mindent, és ami jó,azt tartsátok meg.A cél a saját út bejárása, méltósággal haladni, nem feladni.

    [Reply]

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.