... betűkben a sorsod, számokban a jövőd... számmisztika, névelemzés, babanévmágia, boszi-suli, önismeret, önfejlesztés
 

…betűkben a sorsod, számokban a jövőd…


   dec 13

Luca napi szokások

December 13.

Ez a nap éppúgy alkalmas volt termékenységvarázslásra, mint házasság-, halál- és időjárásjóslásra, bizonyos női munkák tiltására, valamint a lucaszék, Luca kalendárium készítésére.

Luca

Jósoltak az első látogatóból a várható állatszaporulatra.

„Ha Luca reggelén férfi jár nálunk, akkor a szaporodás bika lesz, s ha nő jár leghamarább nálunk, akkor a szaporodás ünő lesz.”

E napon a cél elsődlegesen a tyúkok termékenységvarázslása volt. Ehhez kapcsolódott a nők munkatilalma is. Országszerte úgy tartották, ha ezen a napon fonnának vagy varrnának, akkor ezzel bevarrnák a tyúkok fenekét. A praktikák, mágikus eljárások és szövegek a tyúkok szaporaságát, tojáshozamának növekedését igyekeztek elősegíteni.

Éjjel, 12 órakor megpiszkafázták a tyúkokat, hogy jól tojjanak. Az ősszel eltett ágas-bogas, új kukoricát Luca napján reggel és karácsony másnapján etették meg, hogy sok legyen belőlük. . Legalább hét féle magot szórtak Lucakor. A kukoricát körbe szórták amikor etettek, hogy az évben szét ne széledjenek.

 

Szent Luca, abroncsba szórt kukorica!”

 

Azért, hogy jó ülősek legyenek a tyúkok, a gazdasszonynak napközben ülnie vagy feküdnie kellett, persze az után, miután lopott egy marék szalmát és egy tojást a szomszédból, amit hazavitt a „keltetőbe”

 

A mi tyúkunk tojogájjon, a szomszidé kotkodájjon!”

 

A Dunántúl egyes falvaiban a közelmúltig szokás volt a Luca-napi kotyolás. Fiúgyerekek házról házra járva mondták, énekelték a termékenységvarázsló mágikus szövegüket:

 

Luca-Luca kitty-kotty Tojjanak a tiktyok, luggyok! Kalbászunk olyan hosszi legyen, mint a falu hossza! Szalonnájuk olyan vastag legyen, mint a mestergerenda! Zsírjuk annyi legyen, mint kútba a víz! Pénzük annyi legyen, mint pelyvakutyóba a pelyva! Lányok csöcse akkora legyen, mint a bugyogakorsó! Lányok segge akkora legyen, mint a kemence szája! Fejszéjek, fúrójuk úgy álljon a helibe, mint az én tököm a helibe! Luca, Luca kitty-kotty tojjanak a tiktyok, luggyok!

 

 

Az előírt munkák: babfejtés, toll fosztás.

Tiltott munkák: varrás, fonás, mosás, lúgozás, kenyérsütés.

Luca napján jártak az ártó és rossz szellemek, ezért több féle védekezési mód alakult ki a boszorkányok ellen. Fokhagyma evése, lenyelése vagy kereszt rajzolása az ólakra, ajtókra és az állatok homlokára fokhagymával.

Tilos volt ezen a napon a kölcsönadást, akár pénzről, akár tárgyakról vagy élelmiszerekről legyen szó.

Amit meg akartak rontani, azt ellopták, vagy annak egy darabját és a keresztútra vitték. Akár tejet, vagy valakinek a ruhadarabját, tyúktollát, főztjének egy morzsáját.

.

Jóslások:

 • Lucapogácsa: a sütőbe a nyers pogácsák tetejére tollat fektettek és akinek megperzselődött a sütőben, ott hamarosan valaki meghal.
 • Szeged környékén férfi neveket sütöttek a pogácsába, amelyiket először kivette a lány, azt gondolták, az lesz a férje…
 • Rakták, gombócba is a férfineveket, és amelyik először feljött a víz tetejére, az volt a férj jelölt
 • Elkezdtek egy almát enni, minden nap haraptak belőle egyet, és akivel szenteste először találkoztak férfival, olyan nevű férjet vártak
 • Felírtak 13 nevet és minden nap elégettek egyet, ami karácsonyra maradt az volt a leendő férj neve.
 • Gallyakat, gyümölcs vagy som ágat raktak vízbe, ha karácsonyra kizöldült, akkor a férjhez menést jelentette.

Luca-napkor vetették el a luca-búzát ha karácsonyra szépen kizöldül, a következő esztendőre jó termést jósolt.

 

Időjárásjósló praktikák

Hagymakalendárium: tizenkét besózott hagymalevél segítségével igyekeznek megjósolni a következő év havonkénti csapadékosságát, illetve szárazságát, attól függően, hogy a hagymalevél átnedvesedett-e.

 

– Luca kalendárium: mikor a Luca és karácsony közti tizenkét nap időjárásából jósolnak az elkövetkező tizenkét hónap időjárására. Luca nap volt a január, az utána következő nap a február és így tovább. Eszerint minden hónap olyan lesz, mint a neki megfelelő nap a tizenkettőből. Ha esik, esős, ha száraz, akkor a hónap is száraznak várható. Életük történéseire nézve is jós- értékűek voltak a napok.

Mi is jegyezzük fel az adott napok történéseit, érzéseit – és ebből pontosan tudni fogjuk, mi fog történni a következő év, különböző hónapjaiban velünk :)

Dec.

Időjárás

Mi történt velem az

adott napon?

Mi történt az adott

hónapban?

13.

Jan.

14.

Febr.

15.

Márc.

16.

Ápr.

17.

Máj.

18.

Jún.

19.

Júl.

20.

Aug.

21.

Szept

22.

Okt.

23.

Nov.

24.

Dec.

.

Luca-napján, némely tájegységeken fehér lepedőbe öltözve, belisztezett arccal ijesztgették a gyerekeket és lányokat, máshol pedig bekormozott arccal rongyos ruhában ajándékoztak vagy rémisztgettek. Volt ahol csak férfi volt a Luca, volt ahol nő és volt ahol, fiúk és lányok Lucának öltözve büntettek vagy ajándékoztak.

A lucaszék kilencféle fából: kökény-, boróka-, jávor-, körte-, som-, jegenyefenyő-, akác-, cser- és rózsafából készült, az ékeket bükkfából faragták. Az éjféli mise után nyomban el kellett égetni. A lucaszék tulajdonosa mákot vitt magával az éjféli misére, hogy hazafelé elszórja, nehogy utolérjék a boszorkányok.(akiknek szemenként össze kellett szedni) Ipoly mellett a keresztúton is ráálltak a lucaszékre, mert itt is gyülekeztek a boszorkányok. Boszorkányok ellen, mákot szórtak, fokhagymát dugtak a kulcslyukba, kést vágtak a bal ajtófélfába, és keresztbe állították a söprűt.

– Lucaszék: „Luca-naptól karácsonyig csinálták a lucaszéket, vasnak nem volt szabad benne lenni. Kerek szék, három lábbal. Azt elvitték a templomba, ha készítője ráállt, meglátta róla ki a boszorkány a templomban. A boszorkányoknak szarvuk volt, de azt csak a lucaszékről lehetett látni”

– Luca-tök: Szem-, orr- és szájnyílást csinálnak a tökön, belülről gyertyával kivilágítják és az ablakhoz teszik, hogy a házban lévőket megijesszék.

Luca-napi tréfaként a legények kicserélik a kapukat, a tetőre viszik a szekeret szétszedve, és ott ismét összerakják, a gazdák bosszúságára. Ezt általában a lányos házakkal tették meg, de bosszúból vagy haragból is bekötötték, leemelték a kaput, a kútba dobálták a szétszedett szekereket.

 

– részlet: Mátyás Anita: A Karácsony Szelleme és Mágiái (a Karácsonyi Ünnepkör Misztériumai,az ősi hagyományoktól a mai napig…) c. írásból 

.

.

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

 1. Cser György szerint:

  Nagyon de nagyon köszönöm ezt a hasznos oldalt!
  Mindenkinek Békés Ünnepeket!
  Cser Gyuri

  [Reply]

  Manita Reply:

  Nagyon szívesen!
  Köszönet a jó kívánságért… én is Boldogságos Ünnepeket kívánok <3

  [Reply]

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.