... betűkben a sorsod, számokban a jövőd... számmisztika, névelemzés, babanévmágia, boszi-suli, önismeret, önfejlesztés
 

…betűkben a sorsod, számokban a jövőd…


   ápr 19

Munka a kapcsolatainkért…

Harc legyen, vagy béke?

 

Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Ez a felgyorsult tempó konfliktusok forrásává válhat, és kikezdheti a legerősebb kapcsolatokat is. A felgyülemlő feszültségeket, problémákat gyakran a szőnyeg alá söpörjük, ahelyett hogy szembe néznénk vele, és idegőrlő viták helyett megoldanánk őket. Ráadásul magunknak azért bevallhatjuk, sokszor nem arról beszélünk, amit valójában érzünk.

Gyakran tapasztalható, hogy különböző egészségügyi panaszokkal kerülünk orvoshoz. Ekkor elkezdődnek a vizsgálatok. De számtalan alkalommal kiderül, hogy nem a testi panaszok okozzák a problémákat, hanem lelki eredetűek a gondok.

És ilyenkor alkalmazható egy olyan módszer, ami segít megoldani a helyzetet. Ez pedig a mediáció.

 

Párkapcsolati problémája, konfliktusa van? Krízisbe jutott a házassága?

Válását méltósággal, békésen szeretné intézni és elkerülni a perrel járó „sárdobálást”?

Szeretné, ha egy semleges szakértő vezetné önöket végig a gyermek-elhelyezés, a kapcsolattartás és a gyerektartás útvesztőin?

Szeretné megvédeni gyermekét egy per minden kínjától?

Mozaikcsaládban él? Állandó viták forrása a másik fél gyermekének nevelése?

Rendbe kívánja hozni megromlott kapcsolatát, szüleivel, gyermekével, szomszédjával vagy munkatársával?

Egy évekig húzódó, drága per helyett inkább megegyezne, de képtelen szót érteni a másik féllel?

 

 

A mediáció egy speciális konfliktuskezelési módszer, amelynek lényege, hogy a két fél vitájában mind a két fél közös beleegyezésével egy semleges harmadik fél (mediátor) jár közben.

A mediátor a problémamegoldó folyamat keretében segít tisztázni a konfliktus természetét, segít olyan megoldást találni, amely mind a két fél számára kielégítő.

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor a párunkkal, szülőnkkel, rokonunkkal, gyermekünkkel, főnökünkkel, üzlettársunkkal, ügyfelünkkel vagy a szomszédunkkal nem értettünk egyet.

A házastársakat, élettársakat  hosszú időn keresztül gyötrő párkapcsolati probléma viszonylag kis beavatkozással, egész gyorsan megoldható a párkapcsolati mediáció során.

Érzelem és értelem között harmóniát találni nem egyszerű feladat. A legtöbb esetben magunkkal van bajunk, ami persze párosulhat a másik gyengeségeivel is. Tisztán látni, mérlegelni, kilépni a kényelmi zónánkból, vagy sem? Ezekre a kérdésekre választ adni, egyedül nehéz vállalkozás. Itt sem fehér és fekete minden. Van-e kellő szeretet és megértés, ami hosszútávon összetartja a párokat? A párkapcsolat mediáció, család mediáció egy felfedezőút, melyen újra rátalálhatunk magunkra, és a másikra. Aki ezt megpróbálja, esélye lehet.

A párkapcsolati mediáció célja, hogy a párok – rövid idő alatt, konkrét célra összpontosítva – áthidalhassák a házassági, párkapcsolati kríziseiket, és minél hamarabb túllépve a múlt fájdalmas eseményein, energiáikat életük, sorsuk javítására, valamint kapcsolatuk jövőjének alakítására fordítsák. A professzionális közvetítés diszkrét és biztonságos keretei között a felek rendezhetik elrontott kapcsolataikat: a felgyülemlett problémák tisztázásával és  együttes megoldásával.

 

A családi mediáció a viták, az elrontott kapcsolatok rendezésének alternatív módja. A módszer kiválóan alkalmas házassági krízisek áthidalására, megoldására is. Rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut egymásra. Ez a felgyorsult tempó konfliktusok forrásává is válhat, és kikezdheti a legerősebb párkapcsolatokat is. A felgyülemlő feszültségeket, problémákat gyakran a szőnyeg alá söpörjük, ahelyett, hogy szembenéznénk velük.

 

          Szülő-serdülő konfliktusok rendezésesének célja, hogy csökkenjen a szülő és a kamasz közötti feszültség, kapcsolatuk javuljon, a lehető legnagyobb harmónia alakuljon ki a családban.

A mediáció nagy előnye az időbeli rövidsége. Ezekben az esetekben ugyanis a kamasz nem hajlandó egy-két alkalomnál többször eljönni. Másrészt a szülők közül az egyik mindig nagyon elfoglalt. A gyerek viszont veszélyhelyzetben van: csavarog, iszik, drogozik, az iskolában egyre több a probléma vele, furcsa alakokkal barátkozik. Ebben a helyzetben nincs idő a mélyben meghúzódó okok keresésére, a családtagok közötti pszichológiai játszmák elemzésére.  (A későbbiekben azonban ezt is érdemes körüljárni) Csak annyit tehetünk, hogy a konkrét probléma hátterében lévő érdekek összehangolásával foglalkozzunk, amely egy konkrét kívánatos viselkedés megjelenését célozza meg a feleknél. Csak arra van lehetőség, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkét fél nyertesnek érezheti magát, és ezáltal csökken a köztük lévő feszültség, javul a kapcsolatuk, azaz közvetve terápiás hatást érhetünk el.

Mindezek érdekében igyekszünk megelőzni az indulatok megjelenését, vagy jelentkezésükkor minimálisra csökkentjük azokat. Néhány aktuális problémára fókuszálunk, és azok jövőbeli megoldásáról tárgyalunk. A felek közötti írásbeli szerződés arról szól, hogy konkrét dolgokban hogyan kell együttműködni a jövőben.

 

A válási mediáció célja, hogy a békés elválás biztosítása, a később is szükséges együttműködések  fenntartása érdekében (pl. gyermekeik kapcsán) a párok minél gyorsabban megállapodjanak a vagyoni, gyermek-elhelyezési és kapcsolattartási kérdésekben, valamint a válást követő új életük kialakítása könnyebb legyen.

Akkor alkalmazható, ha válás fenyeget, vagy már éppen a válási krízis közepén vannak, a kapcsolattartási konfliktusok állandósulnak, vagy fokozódnak (a válás folyamán, vagy a válási eljárás lezártával)  és pl. a gyermekek láthatása ellehetetlenül. Hasznos és eredményes lehet a mediáció, ha úgy érzik, hogy  együttműködve, békésen akarnak megegyezni önmagukért, a gyermekeikért, de a problémákkal egyedül nem tudnak megbírózni, gondot okoz szót érteni egymással, és fontos kérdésekben nem tudnak megegyezésre jutni. (pl. szülői felügyelet, láthatás, gyerektartás, vagyonmegosztás stb.).

A válási mediáció azoknak a pároknak szól, akik szerint a házasság menthetetlen, mégis keresik a jövőbeni együttműködést, mert közös gyereket nevelnek, közös a vállalkozásuk vagy mert úgy érzik, barátok maradnának.

 

A mediációban a mediátoron kívül nincsenek kívülállók, tanúk, szakértők, csak az érintettek vesznek részt. Mindenki elmondhatja, milyen hatással van rá a kialakult konfliktus, és mire van szüksége ahhoz, hogy a problémás helyzet számára megnyugtatóan alakuljon. A résztvevők a közvetítő segítségével esélyt kapnak, hogy kifejezzék érzéseiket, félelmeiket, igényeiket. Olyan dolgokat tisztázhatnak ilyenkor, amiket talán sosem tudtak volna meg egymásról a kialakult feszültség miatt.

A mediáció előnye, hogy a felek a saját ügyükben maguk döntenek, szemben a bírósági eljárással; a felek olyan megegyezésre jutnak, amellyel mindketten tudnak élni; jelentősen olcsóbb a bírósági eljáráshoz képest, hiszen a felek rengeteg költséget takarítanak így meg (ügyvédi-, szakértői díjak, illetékek, perköltség). A módszer hatékonyságánál fogva, a bírósági eljáráshoz képest, rendkívül időtakarékos. A mediációban a felek egyenlő jogokkal rendelkeznek, nincs alá-fölérendeltségi helyzet, nem az a fontos, hogy ki, mit hibázott és azt milyen bizonyítékokkal lehet alátámasztani, hanem az ügyük gyors megoldása áll a középpontban. A részvétel – a bírósági szemben eljárással – önkéntes, mindenki szabadon vesz részt és ahonnan bármikor szabadon kiléphet. Az eljárás bizalmas, a mediátort a törvény titoktartásra kötelezi. A folyamat során elmondott információk kívülállóknak hozzáférhetetlenek. A mediáció segíti a felek közötti kommunikációt, megtanítja őket egymással másként és eredményesen kommunikálni, míg a bírósági eljárásban a felek közötti ellentétek állandó kihangsúlyozása rögzíti az álláspontokat és elmélyítheti a már addig sem jó viszonyt. A mediációban nincs nyertes és vesztes, hiszen mind a két fél nyer, ugyanis a folyamat, mind a két fél érdekét képviseli.

Mediációim során komoly tapasztalatot szereztem arról, hogyan lehet egy fennálló krízishelyzetben segítséget nyújtani.

 

Valójában az lehet a konfliktushelyzet hátterében, hogy a már egy ideje fennálló problémákról nem vesznek tudomást, nem beszélnek róla, próbálnak hárítani, a másiktól várják a megoldást, esetleg olyan hibákat követnek el, melyek összességében már megoldhatatlan szakadékot teremtenek a kapcsolatban.

 

Ezeket a „csomókat” ki kell bogozni, mert e nélkül csak úgy varázsütésre nem változik meg semmi. Ebben tud segíteni a mediátor. Közösen végigjárják azt az utat, ami a krízishez vezetett. Ezután újra közösen megkeresik a kiutat.

 

Spielbergerné Natonek Gabriella

mediátor

www.kibekitem.hu

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.