... betűkben a sorsod, számokban a jövőd... számmisztika, névelemzés, babanévmágia, boszi-suli, önismeret, önfejlesztés
 

…betűkben a sorsod, számokban a jövőd…


   aug 30

A becenév, a névelemzés része

Minden névnek van becézési alakja, és minden embert becéznek.  Ez lehet tulajdonság, keresztnév, vezetéknév, híres ember neve után, hasonlóság után, kitalált név vagy szómozaik alapján…stb..

Egy embernek lehet több féle beceneve, amit más és más környezetben használ, vagy „ragasztottak rá”. Lehet hogy egy Bélát, Pötyinek becéznek…és az is lehetséges, hogy egy Katalint, Erzsinek hívnak. Becenév „ügyben” minden lehetséges :)

Kisgyermeknél általában a rövidített, kicsinyítő képzős, szeretetteljes becézésre törekszünk. Felnőtteknél rengeteg becézési mód lehetséges, a sértőtől a kedveskedőig.   Igazából nincsen rossz becenév, amennyiben jó érzéssel tölt el minket, amikor halljuk hogyan szólítanak mások.

Ha, viszont zavar bennünket, akár azért mert sértő…akár pedig azért mert valami miatt rossz érzésünk van a név hallatán- mindenképpen beszéljük le a hozzánk szólót erről a becézési módról. Eleinte persze „csakazértis” mondani fogják- de mivel minden csoda 3 napig tart – hamarosan abbahagyják :) Legegyszerűbb lehetőség ebben az esetben, ha rögtön elmondjuk, hogy mi mit szeretnénk hallani. (engem ne szólíts Patkónak…hanem Talpacskának :) stb… )

Én gyakran javasolok becenév módosítást, vagy egy teljesen új nevet a névelemzések után. Ez nálam a névmágia része. Mivel a nevünk adott, a hozzá tartozó rezgéseink is adottak, ezért egy új becenév lehetőséget ad, az esetleges hiányzó rezgések pótlására. Illetve a hiányzó rezgéseink könnyebb megtanulására.

Aki nem hisz a névmágiában, és a becenevek adta lehetőségekben, az gondolkodjon el egyetlen pillanatra azon, hogy: –         mennyivel jobban telik a napunk, ha kedvesen beszélnek velünk, úgy ahogyan mi hallani szeretnénk…

–         mennyivel jobb érzés, ha azt mondják: szeretlek….nem pedig azt: utállak…

Mivel ezek, mind szavak –ugyanúgy ahogy a nevünk, becenevünk is – tudnunk kell, hogy ha szívünknek kedvesen szólítanak, jobb hangulatban telnek a napjaink is, többre – jobbra leszünk képesek életünk során :)

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.