... betűkben a sorsod, számokban a jövőd... számmisztika, névelemzés, babanévmágia, boszi-suli, önismeret, önfejlesztés
 

…betűkben a sorsod, számokban a jövőd…


   feb 13

Akkor majd én szeretem magam?

Sajnos egyre több párkapcsolatban érzi magát magányosnak az egyik fél vagy akár mindkettő.

Ahol régebben egyetértés, szerelem volt oda befurakodott a társas magány. A család hiába a társadalom alapköve, ha ez az alap gyenge és töredezett. A hagyományos családmodellben egy feleség szerepe elsősorban a támogatás. Szinte minden kapcsolatban jelentkeznek problémák, egyes kapcsolatokban előbb, a másikban később. Ez nem olyan különleges, egy párkapcsolatnak szinte természetes velejárója. Egy kapcsolatban a két fél sokszor egymásra van utalva.  A szokásos konfliktusokon kívül sajnos más tényezők is éket verhetnek a két fél közé. Előfordulhat, hogy a szeretet már nem elég.

A kapcsolat tele van megoldatlan konfliktusokkal, évek során összegyűlt nehezteléssel. Ezek tisztázatlan neheztelések bármikor, bármilyen a helyzethez nem illő pillanatban előjöhetnek. Ezek a neheztelések dolgozhatnak bennünk teljesen tudatlanul, ilyenkor érthetetlenül állunk egy-egy helyzetben, miért is történt mindez, miért is érezzük, amit érzünk. Hiszen a jelen helyzetben nem lenne indokolt ezt ennyire felfújni.

A régi neheztelő érzések mindenre kihatnak, legfeljebb nem vesszük észre. Az idő múlásával a két fél változik, számtalan helyzet távolítja őket egymástól. Az egyik legfőbb probléma, amikor a kommunikáció rohamosan csökken egy kapcsolatban. Szinte természetesnek akarjuk venni, hogy a másik ennyi év után gondolatolvasóvá vált. Vannak emberek, akik nagyon nehezen fejezik ki magukat még akkor is, ha érzelmileg nagyon közel állnak a másikhoz. Előfordul, hogy befelé forduló valaki, „a problémáit csak egyedül tudja megoldani” meg sem fordul a fejükben, hogy érzelmeiket a partnerük felé szavakban is kifejezzék.

Vannak, akik csak megfelelő légkörben, lelkiállapotban tudnak kommunikálni. Sajnos az ilyen helyzetek ritkán fordulnak elő, ezért a kommunikáció akadozó. Sokszor bele sem gondolnak, hogy a partnernek ez milyen félreérthető jeleket küld. A beszélgetés terén csak alig kezdeményeznek, legtöbbször csak általános hétköznapi vagy családi témáról kommunikálnak. Ez a kommunikáció egyenes út a kapcsolat elsivárosodásához.

Legtöbbször magukba fojtják érzelmeiket, akár a konfliktus elől menekülve is. Ezzel egyidejűleg viszont az ilyen fajta elfojtás folyamatos ingerültséghez vezethet. Ha ellenállásba ütköznek inkább visszahúzódnak, mintsem nyíltan színt valljanak, számtalan konfliktust hátrahagyva.

Szerintem az egyik legfőbb probléma forrása lehet, ha olyan partnerrel élünk együtt, aki elvárja, hogy a másik a cselekedeteiből vegye észre az ő érzelmeit, elismerését. Ilyenkor alakulhat ki az a helyzet, hogy az egyik fél nem tudja mi az értéke a kapcsolatban, nem tudja miért is szeretik tulajdonképpen. Az ilyen „szavak nélküli” kapcsolatban csak találgatni lehet, mint tudjuk ez a találgatás ezer féle félreértés táptalaja lehet. Nehéz kideríteni mire gondolhat a másik kommunikáció híján.

Lehet, hogy egy ilyen típusú társsal a passzív problémakerülő viselkedése miatt könnyűnek tűnhet kijönni, de hosszútávon ez akár a kapcsolat halálához is vezethet. Amennyiben a félreértések nincsenek tisztázva, a levegőben lógó tisztázatlan helyzetek komoly problémák forrásai lehetnek.


Bartha Andrea

www.hetkoznapitunderkedesek.hu

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.