... betűkben a sorsod, számokban a jövőd... számmisztika, névelemzés, babanévmágia, boszi-suli, önismeret, önfejlesztés
 

…betűkben a sorsod, számokban a jövőd…


   dec 03

Advent (régen és most)

Az advent szó jelentése „eljövetel”… az Úr eljövetele

Advent a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka. (Ekkor veszi kezdetét a „karácsonyi ünnepkör”, ami január 6.-ig, Vízkeresztig tart.) A katolikus egyház eredetileg minden héten szerdán és pénteken böjtöt, szombaton a hústól való tartózkodást rendelte el. A vallási előkészületeket a BÖJTÖN kívül a hajnali misék, roráték jelentették.

.

Tilos volt a zajos mulatság, tánc, lakodalom, de a 4 hetes időszak ájtatosságához hozzátartozott a termékenységvarázslás, termés-, időjárás-, férj-, sőt haláljóslás is.

.

A cél az volt, hogy mágikus módon segítsék elő a következő esztendő sikerét mind a földművelésben, állattartásban, mind pedig az emberek egyéni életében.

Hozzátartozott ehhez a gonosz, rossz szellemek, a boszorkányok elhárítására, elűzésére vonatkozó számtalan eljárás is.

 

Az advent Krisztus-váró hangulatát alapvetően meghatározták a hajnali misék, amelyeket ebben az időszakban reggelente napfelkelte előtt tartott az egyház. A régi magyar nyelvben nevezték angyali misének és aranyos misének is.

 

A különleges időpontban tartott istentisztelet, a korai harangozás, a sötét reggelek sejtelmes izgalma a magyar katolikus nép különleges élményévé tették a hajnali misét. Varázscselekedetek, különösen szerelmi varázslások sokasága fűződik hozzá.

 

Az advent időszakában szerveződtek és készültek fel a betlehemesek, kántálók, ostyahordók és egyéb karácsonyi játékok előadói. Némely vidéken már advent idején megkezdődött a kántálás és a betlehemezés. A kántálást néhol kóringyálás, pászlizás, mendikálás, angyali vigasság néven emlegették.

 

A legjellegzetesebb adventi szerelmi jósló cselekmények álommal és böjttel kapcsolatosak. Legfontosabb motívumaik a lány böjtje (egész nap semmit sem fogyaszt, vagy csak fél pirítóst, 3 csepp vizet, 3 szem búzát); férfiruha vagy ételmaradék (a pirítós másik fele) ágyba helyezése; más területeken kendermag szórása a favágítóra vagy a fekvőhely közelébe, lefekvés előtt pedig fohász a nap szentjéhez:

.

koszorú

.

Az Advent, tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Négy hétig tart. Advent idején minden vasárnap egy-egy angyal száll le a földre. Az angyalok békességet hoznak, s keresik az emberek szívében lakozó tiszta szeretetet.

A KÖR-koszorún, a gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal, eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten a várakozónak ad karácsonykor.

Minden gyertya egy-egy fogalmat szimbolizál: hit, remény, szeretet és béke.

A gyertya, a Biblia alapján a Logosznak, a Világ Fényének szimbóluma, a keresztény szimbolikában Krisztus jelképe. A gyertya is megsemmisül, miközben fényt ad, miként az Üdvözítőnek is meg kellett halnia, hogy az embereket megváltsa. A gyertya a szentháromságot testesíti meg – a láng, a kanóc és a viasz egysége folytán. A gyertya végigkíséri az embert az életen, a keresztelő alkalmával éppoly jelentős szimbolikus szerepet játszik, akárcsak a születésnapi tortán, a haldokló mellett vagy a ravatalnál

 

Források:

Magyar Néprajz

Kis Magyar Néprajz

Dr. Mátyás István gyűjtései

.

.

 

Advent első hete

Első vasárnap: December 1.

 

Van-e benned HIT-MAG?

Aztán, hová vetetted?

Teremtőbe, Emberbe, Magadba?

Nem mindegy ám, hogy MIND EGY, ha Te nem EGYNEK látod.

Magad vagy a HIT-MAG, az emberbőrbe bújtatott Teremtő.

Te Teremted a világod.

 

Advent első hete erről szól: a világodban, minden a Te Teremtésed… minden szavad… minden gondolatod… minden cselekedeted Teremtő.

 

A hit tehát az a meggyőződés, hogy amit gondolsz, mondasz, érzel, teszel, az minden körülmények közt megvalósul….

Amikor nincs benned ellentmondás és mindezt már Tudatosan teszed, az a Bizonyosság – hogy a Hit Teremtő ereje, mindig megvalósítja általad, amiben Hiszel.

 

 

Kérdések:

Te kibe-mibe veted a Hited?

Mit kéne tenned, (mit kéne elengedned) hogy Magadban higgy?

.

.

 

Advent második hete

Második vasárnap: December 8.

.

.

 

Advent harmadik hete

Harmadik vasárnap: December 15.

.

.

Advent negyedik hete

Negyedik vasárnap: December 22.

Téli Napforduló

.

.

.

Áldott Adventet !

Szeretettel: Mátyás Anita

.

Szeretettel <3

.

.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.